Goede voeding bij diabetes

Over het algemeen geldt het volgende vandaag: het moderne diabetesdieet volgt in feite de regels van een gezond dieet, dat ook van toepassing is op niet-diabetici. Maar wat betekent dat in concrete termen? Eten en drinken spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. In het geval van diabetici is goede voeding ook een belangrijke behandeling.In veel gevallen leidt een verandering in het dieet en, indien nodig, een afname van het gewicht tot een aanzienlijke verbetering van de bloedglucoseregulatie! Vers fruit, groenten en salades, peulvruchten, volle granen, rijst, pasta of magere zuivelproducten vormen de basis van een goed dieet voor diabetici.

vet

Het feit is: de meeste Midden-Europeanen eten te veel vet met hun voedsel! Diegenen die diabetes hebben, moeten proberen hun gewicht te verminderen. Zelfs het verliezen van een paar kilo leidt vaak tot een aanzienlijke verbetering van de controle van de bloedsuikerspiegel. Belangrijk om te weten: een hoog vetgehalte in het dieet vertraagt ​​de opname van koolhydraten.

Vet is niet hetzelfde vet

Ook belangrijk: de selectie van de juiste vetten! Plantaardige vetten met enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren beschermen de vaten tegen aderverkalking en zijn goedkoper dan dierlijk vet. Een verstandig diabetesdieet bestaat daarom uit de consistente vermindering van verzadigde vetzuren in het dieet.

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn z. Zoals in zonnebloem, saffloer, tarwekiemen, soja en maïsolie.
  • Olijfolie en koolzaadolie hebben een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
  • Vetten van dierlijke oorsprong zoals varkensvet, spek, melkvet en boter evenals het plantaardige kokosvet zijn zogenaamd gehard vet en bevatten verzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn ongunstig omdat ze de vetgehalten nadelig beïnvloeden en dus een risicofactor vormen voor hart- en vaatziekten.

eiwit

Net als bij vetconsumptie, is de gemiddelde eiwitinname in Midden-Europese landen te hoog. Een hoge eiwitinname belast de nier van de diabeet. Het is daarom belangrijk voor iedereen die aan nierproblemen lijdt: ze moeten aandacht besteden aan hun eiwitgehalte in de voeding. Bij diabetische patiënten met micro-albuminurie of gevorderde nefropathie moeten de eiwitinname zich op de laagste limieten van de aanbevolen waarden bevinden.

koolhydraten

Hoewel alleen koolhydraten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, moet het aandeel koolhydraten in voedsel meer dan de helft zijn van dat van alle mensen, inclusief diabetici. Speciaal aanbevolen zijn groenten, peulvruchten, fruit en graanproducten, omdat ze een sterke vulling hebben en rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen! Allereerst moeten diabetici die insuline injecteren hun koolhydraten berekenen. Hiervoor is een extra maat: 1 stuk brood (BE, KH, KHE) betekent altijd: 10-12 g koolhydraten. Met BE-vervangingstabellen kunt u gemakkelijker de juiste hoeveelheden BE kiezen.

Voedingsvezels zijn met name geschikt voor diabetici, omdat ze opvullen en langzaam in het bloed terechtkomen. Indien mogelijk moeten voedingsmiddelen met een lage glycemische index (bijv. Peulvruchten, haver, noedels) worden geconsumeerd in plaats van voedingsmiddelen met een hoge glycemische index. Definitie: De glycemische index (GI) beschrijft het onmiddellijke effect van voedingsmiddelen op de bloedglucosegeschiedenis. De snelle stijging van de bloedsuikerspiegel door glucose (GI = 100) op de bloedsuikerspiegel wordt gebruikt als een vergelijkingswaarde voor het effect van andere voedingsmiddelen.

alcohol

Voorzorgsmaatregelen die van toepassing zijn op de algemene bevolking zijn vooral belangrijk voor mensen met diabetes.

  • Er is niets mis met een diabeet voor een glas wijn of bier.
  • Diabetici die worden behandeld met insuline of insulinotrope geneesmiddelen mogen alleen alcohol gebruiken met een snack op basis van koolhydraten. De reden: na het drinken van alcohol wordt de gluconeogenese (nieuwe synthese van glucose in de lever) geremd, de bloedsuikerspiegel daalt. Hypoglykemie is zelfs de volgende ochtend mogelijk.

Let op: alcohol heeft een hoge energiewaarde (1 g = 7, 1 Kcal) en dus een hoog caloriegehalte. Alcoholconsumptie remt ook vetverlies in de lever, zodat de calorieën zich kunnen ophopen.

Speciaal diabetisch dieet

Gespecialiseerde dieetproducten zijn niet nodig omdat ze soms grote hoeveelheden vet en energie bevatten en vaak duurder zijn dan reguliere producten. Er zijn geen rechtvaardigingen om de consumptie van speciale diabetische producten of dieetproducten aan te bevelen. Beter dan suikervervangers (fructose, sorbitol) is het gebruik van zoetstoffen voor diabetici. Suikervervangers hebben zelfs nadelen, omdat ze - in grote hoeveelheden geconsumeerd - een laxerend en winderig effect hebben.

conclusie

  • Gevarieerd heel voedsel.
  • Verminder overgewicht met vetarme en caloriearme voedingsmiddelen (verminder de energie-inname - minstens 500 kilocalorieën per dag - en verhoog het energieverbruik).
  • Bedek de helft van je energiebehoefte met koolhydraten - bij voorkeur vezels.
  • Alcohol met mate - kans op hypoglykemie!
  • Voldoende hydratatie - minimaal 1, 5 liter per dag.
  • Speciale dieetproducten zijn niet nodig. Hoewel deze geen suiker bevatten, maar vaak heel veel calorieën bevatten!

bovendien

  • Lichaamsbeweging heeft positieve effecten op diabetes. Daarom moeten diabetici gedurende ongeveer een half uur, bij voorkeur elke dag, matige fysieke activiteit uitoefenen. De omvang van de oefening moet afhangen van de leeftijd en het fitnessniveau.
  • Zich onthouden van roken.

In principe echter: het dieet moet gebaseerd zijn op de behoeften van elke diabeet en individueel worden aangepast.

Deel met vrienden

Laat je reactie achter