vegetarianism

Den vegetariska kosten är baserad på filosofen Pythagoras och innehåller doktrinen att människor endast ska använda eller överväga mat av vegetabiliskt ursprung som mat. Det finns olika former av vegetarisk näring. Det finns också olika orsaker till vegetarism och fördelar och nackdelar med denna typ av diet.

Former av vegetarianism

En skillnad görs mellan olika former av vegetarism, som kan differentieras i förhållande till andelen tillåtna djurfoder samt typen och beredningen av vegetarisk kost:

  • Ovo-lacto vegetarianer äter inte kött / fisk, men ägg och mejeriprodukter.
  • Lacto vegetarianer äter inget kött, ingen fisk och inga ägg.
  • Veganer matar uteslutande på växtbaserade produkter.

Skäl till vegetarisk kost

Att vara vegetarian eller vara vegetarian betyder inte bara att ha en speciell kost, men i sista hand en livsstil också. Vegetarer bildar inte en enhetlig grupp av människor eftersom orsakerna, formerna och målen för deras kost är ganska olika:

  • Å ena sidan spelar hälsoaspekter en viktig roll för vegetarianer och används också som en terapeutisk åtgärd för civilisationssjukdomar, t.ex. B. Övervikt som används. Om de börjar tillräckligt tidigt kan de ibland förhindra dem.
  • Ur näringsmässig synpunkt, genom en till stor del köttfri kost, minskar fett och proteinintag, vilket också gynnar hälsan, eftersom de flesta absorberar för mycket av dessa näringsämnen och därmed långvarig fara för civilisationssjukdomar. Som diabetes, gikt, lipidmetabolismstörningar, etc. för att bli sjuk.
  • Andra orsaker till vegetarism är z. Till exempel finns det en önskan att minska förorenande intag genom riktade matval eller ekologiska skäl för att bevara naturens naturresurser.
  • Motivationer för vegetarianism kan också vara av religiös och etisk natur (djur dödar inte för mänsklig existens) eller helt enkelt kan lukta köttets intolerans.

näringskomposition

En diet där du slipper kött, men kan inte automatiskt bli frisk. De som, som vegetarianer, missuppfattar sin mat, riskbristsymptom och problem med absorption och matsmältning av näringsämnen. Men med en varierad vegetarisk kost har många vegetarianer bättre hälsa än "köttätare". De viktigaste ingredienserna i en vegetarisk kost är:

  • Vatten - Tillräcklig hydratisering av minst 1, 5 liter vatten är ett av de grundläggande kraven på mental och fysisk vitalitet.
  • Frukt och grönsaker - äta minst 500 g dagligen, eftersom det innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer.
  • Spannmålsprodukter och potatis innehåller många kolhydrater. De bör också vara på den dagliga kosten, eftersom de starkt matchar den vegetariska kosten och, till skillnad från fett, är signifikant lägre i kalorier.
  • Mjölk och mejeriprodukter innehåller mycket kalcium och protein, men också mycket fett och kolesterol. Därför bör lågmjölkmjölk eller mejeriprodukter föredras.
  • Ägg och baljväxter - ägg ger högkvalitativt protein, vitamin B12 och D. Legumes ger protein och fiber.
  • Vegetabiliska oljor och vegetabiliska fetter - Ur näringssynpunkt är dessa fetter värdefullare än animaliska fetter eftersom de innehåller värdefulla omättade fettsyror som har en positiv effekt på kolesterolnivåerna. Fetter ger alltid mycket energi, men de har också mycket kalorier. Därför bör de användas sparsamt - äter i genomsnitt inte mer än 60 till 80 g fett per dag.
  • Godis och socker är mycket populära. Men deras energi brinner snabbt och bör därför bara avnjutas.

För en varierad och balanserad diet är det lämpligt att ställa upp kosten enligt principerna för matpyramiden.

Mysen av brist

Det sägs ofta att vegetariska dieter är ensidiga och vegetarianism är bristfällig. Detta är dock inte korrekt. Även om kött ger energi, protein, järn och zink, är det inte en nödvändig komponent i en balanserad diet. Vegetarianer kan foder optimalt om de väljer maten noggrant och använder matpyramiden för att göra deras diet balanserad och varierad.

Vegetarianer bör vara noga med att konsumera tillräckligt med vitamin B12, vitamin D, järn, kalcium och protein. En genomsnittlig aktiv person behöver vanligen 0, 8 g protein per kg kroppsvikt per dag. Bristsymptom är z. Som minskad kroppsvikt, lägre övningskapacitet, kalcium- eller vitamin D-brist och därmed en ökad risk för osteoporos, zink- och järnbrist, mindre immunaktiva celler, trötthet och aptitförlust.

Alternativa livsmedel för vegetarianer

I de flesta stormarknader finns det nu vegetariska hörn, i vegetarisk Schnitzel, korv, kallskuret och spridning erbjuds. Dessa produkter förenklar väldigt vegetariskt liv eftersom de kan användas istället för kött. Det gör det mycket enkelt och bekvämt att laga samma måltid för vegetarianer och "köttätare". Exempel:

Sojaprodukter: Sojabönor innehåller värdefulla fibrer och essentiella aminosyror. Den mest kända sojaprodukten är förmodligen tofu. Tofu är tillverkad av sojamjölk och kan framställas på olika sätt. Andra produkter gjorda av soja är tempeh (soja mjukost) och miso (kryddpasta) - båda är fermenterade sojaprodukter med hög proteinhalt. Andra exempel är sojasås, sojakaffe, sojamjölk eller sojamjöl.

Quorn: Quorn mat är svampprodukter. De innehåller högkvalitativt protein och mycket fiber. Förutom ett lågt fettinnehåll har Quornspecialiteterna litet eller inget kolesterol beroende på produkttyp.

Seitan: Seitan är en veteprodukt. Den består av glutenfri vit och är känd från kinesisk vegetarisk mat. Seitan är gjord av vete och fett och kolhydrater tvättas ut under rinnande vatten. Seitan innehåller nästan 20% protein, inget kolesterol och har låg fetthalt och låga kalorier. Den kan förberedas och kryddat som kött.

Soja och veteprotein: Sojaprodukterna och veteproteinprodukterna kallas också sojakött. De består av sojabönor och vete. De näringsrika och högfibrerande sojabönorna innehåller mer än en tredjedel av högkvalitativt protein när de torkas.

Vegetarianism: fördelar

Vegetarisk eller huvudsakligen växtbaserade dieter erbjuder ett antal hälsofördelar, med vissa regler:

  • Kroppsvikt kan normaliseras under en sådan diet, övervikt kan brytas ner.
  • Civilisationssjukdomar som en följd av fel diet och rörelse förekommer oftare hos vegetarianer. Dessa inkluderar exempelvis högt blodtryck eller kardiovaskulära sjukdomar.
  • På grund av minskat fett- och kolesterolintag kan en förhöjd kolesterolnivå återbalanseras.
  • Förstoppning och de därmed sammanhängande riskerna med en följdsåtgärd. Som tjocktarmscancer, reduceras av fiberfiberdieten.

Nackdelar med vegetarisk kost

Vegetarisk och övervägande växtbaserad mat har - särskilt med veganer - men några nackdelar:

  • När det gäller en vegetarisk kost konsumeras en stor del av maten i sitt naturliga tillstånd - det ökar också risken för matallergier, vilket kan vara en av nackdelarna med vegetarianism.
  • Vegetarianer konsumerar ibland för lite protein. För att förhindra bristförsörjning och därmed nackdelar måste en stor andel av baljväxter (i synnerhet sojabönor, nötter, andra fröfrukter) beaktas.
  • När det gäller tillgången på mineraler, spårämnen och vitaminer - särskilt i en strikt vegetarisk livsstil - finns problem som kan vara nackdelar. Järn, jod, vitamin B12 och kalcium ska nämnas här. Var därför uppmärksam på ett lämpligt matval.

Slutsats om vegetarianism

Ur näringssynpunkt rekommenderas ovo-lactodieten som en permanent diet och förespråkar civilisationssjukdomar som fetma och högt blodtryck. En förutsättning är emellertid en god kunskap om näringsvärdet av maten och ett noggrant matval och kombination för att tillgodose behovet av basiska näringsämnen, vitaminer och mineraler. Men detta borde inte bara gälla vegetarianer.

Dela med vänner

Lämna din kommentar